TORT KAJMAKOWY
TORT KAJMAKOWY
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 125ml oleju słonecznikowego
- 7 jajek
- 50g kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 200ml wody
- 300g mąki
- 1 łyżeczka sody
SKŁADNIKI PONCZU:
- 3/4 szkl. letniej,przegotowanej wody
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżeczka soku z cytryny
SKŁADNIKI KREMU:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 200 g masy kajmakowej
- śmietan-fix
SKŁADNIKI DEKORACJI:
- 200g masy kajmakowej
- bezy
WYKONANIE:
- W jednej misce miksujemy żółtka, olej, ekstrakt, cukier i wodę do gładkiej masy.
W drugiej misce przesiewamy składniki suche
Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą pierwszą.
Do masy dodajemy powoli suche składniki.
Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 160st. przez około 1h, do suchego patyczka. KREM
Serek z śmietaną ubijamy na sztywną masę. Dodajemy kajmak i łączymy.
Schładzamy w lodówce.
- Składniki na poncz mieszamy.
CIASTO KROIMY NA 3 BLATY.KAŻDY Z NICH KOLEJNO POLEWAMY 1/3 PONCZU.
PIERWSZY I DRUGI BLAT SMARUJEMY KREMEM ZOSTAWIAJĄC TROCHĘ NA WYSMAROWANIE BOKÓW.
WIERZCH TORTU SMARUJEMY KAJMAKIEM Z PUSZKI, TWORZĄC WZORY WIDELCEM.
DEKORUJEMY np. BEZAMI.
Pozdrawiam i życzę smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz