TORT KAJMAKOWY

 TORT KAJMAKOWY  

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  •   125ml oleju słonecznikowego
  •   7 jajek
  •   50g kakao
  •   2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •   1 szklanka cukru
  •   200ml wody
  •   300g mąki
  •   1 łyżeczka sody

             SKŁADNIKI PONCZU:
  •   3/4 szkl. letniej,przegotowanej wody
  •   2 łyżki cukru
  •   łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •   łyżeczka soku z cytryny


SKŁADNIKI KREMU:
  •   200 ml śmietanki kremówki 30%
  •   500 g serka mascarpone
  •   200 g masy kajmakowej
  •   śmietan-fix

SKŁADNIKI DEKORACJI:
  •   200g masy kajmakowej
  •   bezy 

 WYKONANIE:

  • W jednej misce miksujemy żółtka, olej, ekstrakt, cukier i wodę do gładkiej masy.
    W drugiej misce przesiewamy składniki suche
    Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą pierwszą.

    Do masy dodajemy powoli suche składniki.

    Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 160st. przez około 1h, do suchego patyczka.
  •  KREM


    Serek z śmietaną ubijamy na sztywną masę. Dodajemy kajmak i łączymy.

    Schładzamy w lodówce.

  •  Składniki na poncz mieszamy.
    CIASTO KROIMY NA 3 BLATY.KAŻDY Z NICH KOLEJNO POLEWAMY 1/3 PONCZU.

    PIERWSZY I DRUGI BLAT SMARUJEMY KREMEM ZOSTAWIAJĄC TROCHĘ NA WYSMAROWANIE BOKÓW.


    WIERZCH TORTU SMARUJEMY KAJMAKIEM Z PUSZKI, TWORZĄC WZORY WIDELCEM.


    DEKORUJEMY np. BEZAMI. 



    Pozdrawiam i życzę smacznego ;)

     

Komentarze

Popularne posty