PODPŁOMYKI
Podpłomyki
![]() |
- 2 łyżki mąki pszennej (można zastąpić inną)
- szczypta soli
- troszkę przegotowanej zimnej wody
Wyrabiamy ciasto o konsystencji takiej by nie kleiło się do rąk.Lekko podsypujemy mąką stolnicę i wałkujemy dość cienko.
SKŁADNIKI SOSU POMIDOROWEGO :
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki wody przegotowanej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta papryki w proszku
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
Wszystkie składniki mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą.
DODATKI NA PODPŁOMYKA
Dodatki oczywiście dodajemy według uznania. Ja na placek położyłam :
- ogórki kiszone
- oliwki
- wekowane mięsko
- ser żółty
- pomidorki z puszki
Ciasto najlepiej zacząć przygotowywać gdy mamy już uszykowany sos i dodatki,gdyż robimy je błyskawicznie. Po rozwałkowaniu kładziemy na rozgrzaną teflonową patelnię.Na niewielkim ogniu podpiekamy je aż do zrumienienia .
Następnie przekładamy na drugą stronę i smarujemy sosem pomidorowym na wierzch układamy dodatki,posypujemy serem i czekamy aż zarumieni się od spodu a serek się stopi.
Patelnię można przykryć pokrywką podczas podpiekania.
Życzę smacznego ;)





Komentarze
Prześlij komentarz