PODPŁOMYKI

 

Podpłomyki 


 SKŁADNIKI NA JEDNEGO PODPŁOMYKA :
  • 2 łyżki mąki pszennej (można zastąpić inną)
  • szczypta soli
  • troszkę przegotowanej zimnej wody

Wyrabiamy ciasto o konsystencji takiej by nie kleiło się do rąk.Lekko podsypujemy mąką stolnicę i wałkujemy dość cienko. 



 SKŁADNIKI  SOSU POMIDOROWEGO :
  •  łyżka koncentratu pomidorowego
  •  2 łyżki wody przegotowanej
  •  szczypta soli
  •  szczypta pieprzu
  •  szczypta papryki w proszku
  •  1 ząbek czosnku drobno posiekany

Wszystkie składniki mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą.

DODATKI NA  PODPŁOMYKA 

Dodatki oczywiście dodajemy według uznania. Ja na placek położyłam :
  • ogórki kiszone
  • oliwki
  • wekowane mięsko 
  • ser żółty
  • pomidorki z puszki

Ciasto najlepiej zacząć przygotowywać gdy mamy już uszykowany sos i dodatki,gdyż robimy je błyskawicznie. Po rozwałkowaniu kładziemy na rozgrzaną teflonową patelnię.Na niewielkim ogniu podpiekamy je aż do zrumienienia . 




Następnie przekładamy na drugą stronę i smarujemy sosem pomidorowym na wierzch układamy dodatki,posypujemy serem i czekamy aż zarumieni się od spodu a serek się stopi.
Patelnię można przykryć pokrywką podczas podpiekania. 


Życzę smacznego ;)

Komentarze

Popularne posty