KATARZYNKA

KATARZYNKA   

 

SKŁADNIKI:

 

SKŁADNIKI NA BISZKOPT 


- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej


SKŁADNIKI NA RESZTĘ CIASTA


- 3 paczki pierników "Katarzynek"
- 0,65-1 kg serka na sernik
- 0,60ml. śmietany kremówki 30%
- 0,5szkl. cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- dżem porzeczkowy


SKŁADNIKI POLEWY:


- 1 gorzka czekolada
- 200 ml. śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny


                BISZKOPT:

BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ , DODAĆ CUKIER, NASTĘPNIE ŻÓŁTKA.NA KONIEC DELIKATNIE WMIESZAĆ WYMIESZANE WCZEŚNIEJ SYPKIE SKŁADNIKI.
CIASTO WYLEWAMY NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PERGAMINEM.PIECZEMY W 180stop.C PRZEZ OKOŁO 30min. (DO SUCHEGO PATYCZKA).

               WYKONANIE:


1) Na wystudzony biszkopt rozsmarowujemy dżem
2) Ser zmiksować
3) Śmietanę (60ml) ubijamy z c.pudrem.Do ubitej,stopniowo dodajemy ser i żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzącej wody, miksując na niskich obrotach.(dolewamy żelatynę wystudzoną)
4) Połowę masy serowej rozsmarowujemy na biszkopcie z dżemem, na to układamy pierniki i wylewamy resztę sera.







5) Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.
6) Śmietanę ( 200ml) z czekoladą chwilę gotujemy, do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w około 2 łyżkach wrzącej wody.

Gdy czekolada przestygnie , delikatnie wylewamy ją na ciasto. 



Smacznego ;)

Komentarze

Popularne posty