KATARZYNKA
KATARZYNKA
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI NA BISZKOPT
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA RESZTĘ CIASTA
- 3 paczki pierników "Katarzynek"
- 0,65-1 kg serka na sernik
- 0,60ml. śmietany kremówki 30%
- 0,5szkl. cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- dżem porzeczkowy
SKŁADNIKI POLEWY:
- 1 gorzka czekolada
- 200 ml. śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
BISZKOPT:
BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ , DODAĆ CUKIER, NASTĘPNIE ŻÓŁTKA.NA KONIEC DELIKATNIE WMIESZAĆ WYMIESZANE WCZEŚNIEJ SYPKIE SKŁADNIKI.
CIASTO WYLEWAMY NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PERGAMINEM.PIECZEMY W 180stop.C PRZEZ OKOŁO 30min. (DO SUCHEGO PATYCZKA).
WYKONANIE:
1) Na wystudzony biszkopt rozsmarowujemy dżem
2) Ser zmiksować
3) Śmietanę (60ml) ubijamy z c.pudrem.Do ubitej,stopniowo dodajemy ser i żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzącej wody, miksując na niskich obrotach.(dolewamy żelatynę wystudzoną)
4) Połowę masy serowej rozsmarowujemy na biszkopcie z dżemem, na to układamy pierniki i wylewamy resztę sera.
5) Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.
6) Śmietanę ( 200ml) z czekoladą chwilę gotujemy, do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w około 2 łyżkach wrzącej wody.
Gdy czekolada przestygnie , delikatnie wylewamy ją na ciasto.
Smacznego ;)
Komentarze
Prześlij komentarz