TORT STRACIATELLA

TORT STRACIATELLA  

 

  BISZKOPT :

  •  5 jajek
  • 4 łyżki cukru
  •  2 czubate łyżki mąki pszennej
  •  1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  •  1 łyżka kakao
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 łyżka oleju

Białka ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Do ubitej piany wlewamy po jednym i dosypujemy po troszku zmieszane wcześniej składniki sypkie , delikatnie mieszając.Na koniec dodajemy łyżkę oleju.
Pieczemy  w 180 st.C /25-30 minut. Do suchego patyczka.

MUS CZEKOLADOWY:

  •  450 ml śmietanki 30%
  •  140 g czekolady ( mleczka z gorzką)
  •  3 łyżki cukru pudru 

Śmietanę gotujemy z cukrem.Zestawiamy z ognia i dolewamy czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej.Studzimy masę czekoladową i mocno schładzamy w lodówce.Zimną ubijamy mikserem na mus.Można powtórzyć schładzanie i ubijanie gdyby był zbyt płynny.Na koniec mus wkładamy do lodówki.

KREM STRACIATELLA :


  • 250ml śmietanki 36%
  •  1 łyżka cukru pudru
  • 50 g startej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  •  1 łyżeczka żelatyny

   
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody,podgrzewamy,mieszamy i zostawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem pod koniec wlewamy chłodną żelatynę (jeszcze płynną) i wsypujemy startą czekoladę.


Biszkopt przekrajamy na dwie części.Pierwszą pokrywamy musem czekoladowym (Można wlać połowę na biszkopt i po schłodzeniu drugą połowę). Przykrywamy drugą połową biszkoptu i pokrywamy musem straciatella cały torcik. Ja do dekoracji użyłam owocu granatu.Wyszedł fajny kontrast.



 Życzę smacznego ;)

<straciatella> <tort > <mus czekoladowy>

Komentarze

Popularne posty