TORT STRACIATELLA
TORT STRACIATELLA
BISZKOPT :
- 5 jajek
- 4 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Białka ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Do ubitej piany wlewamy po jednym i dosypujemy po troszku zmieszane wcześniej składniki sypkie , delikatnie mieszając.Na koniec dodajemy łyżkę oleju.
Pieczemy w 180 st.C /25-30 minut. Do suchego patyczka.
MUS CZEKOLADOWY:
- 450 ml śmietanki 30%
- 140 g czekolady ( mleczka z gorzką)
- 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę gotujemy z cukrem.Zestawiamy z ognia i dolewamy czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej.Studzimy masę czekoladową i mocno schładzamy w lodówce.Zimną ubijamy mikserem na mus.Można powtórzyć schładzanie i ubijanie gdyby był zbyt płynny.Na koniec mus wkładamy do lodówki.
KREM STRACIATELLA :
- 250ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g startej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody,podgrzewamy,mieszamy i zostawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem pod koniec wlewamy chłodną żelatynę (jeszcze płynną) i wsypujemy startą czekoladę.
Biszkopt przekrajamy na dwie części.Pierwszą pokrywamy musem czekoladowym (Można wlać połowę na biszkopt i po schłodzeniu drugą połowę). Przykrywamy drugą połową biszkoptu i pokrywamy musem straciatella cały torcik. Ja do dekoracji użyłam owocu granatu.Wyszedł fajny kontrast.
Życzę smacznego ;)
<straciatella> <tort > <mus czekoladowy>


Komentarze
Prześlij komentarz